marți, 26 iulie 2011

Interviul pentru un nou job

Toata lumea este intr-o buna zi in fata acestui moment. 

Eu tot dau interviuri de cand am schimbat jobul vechi, si le si fac eu insami candidatilor deci sunt in masura sa va spun cam cum se intampla. 

In Franta, pentru a fi chemat la interviu, trebuie sa intrunesti o panoplie de asa-zise « calitati » : de exemplu sa ai "team spirit" sau sa fii un « cadru tanar si dinamic ».
 Sa va spun despre cadrul tanar si dinamic : are minim doua masteruri, scoli peste scoli, o sanatate in beton (ca sa ti-o poata distruge angajatorul dupa ce semnezi contractul de munca) si de preferinta insomniac si fara viata de familie, fara angajamente in general (ca sa poti fi sclav pe plantatie de la 28 la 30 de ore pe zi dupa bunul plac al sefului).

Asadar ajungi la interviu, intalnesti o tanara RH iesita de pe bancile scolii si plina de zel, cu un mare tatuaj pe frunte CORPORATE. Ai impresia ca  te adresezi mai degraba unui martor al lui Iehova decat unui viitor angajator, ea este acolo pentru a te converti, a te face sa crezi in secta ei, « Cum-sa-castigam-bani-pe-spatele-vostru-fraierilor-cocliti Consulting/ Partners » (CSCBPSVFC Consulting). 

Te va duce intr-un fel de cusca , unde totul e in miniatura, scaunul, masuta, pixul, etc. si unde vezi desigur clasicele geamuri in sticla transparenta, pentru a indica ca « aici la noi, la CSCBPSVFC suntem fara intrerupere busy !! » 

Iar apoi incepe sa-ti cante : miliardele de cifre de afaceri ale firmei, perspectivele de evolutie ametitoare, aproape ca te lasa sa intelegi ca Bill Gates ar trebui sa-nceapa sa se ingrijoreze deja!! N-as fi uimita ca in cativa ani sa ma anunte ca firma lor va lansa o bomba pe Luna atata sunt ei cei mai top din top ! Cam dupa 20 de minute de laba trista (sau de fapt zglobie !!) de acest gen, iti va trimite mingea in teren si te va intreba daca ai intrebari. Despre ce ?!?!

Apoi te va pune sa te prezinti : randul tau sa canti serenada si versiunea ta al Impromptu al Minciunii in LA Major.

Urmeaza trecerea obligatorie prin intrebarile ultra-tampite : unele mai ipocrite si mai stupide decat altele ! « Ne cunoasteti meseriile ? » ; « Stiti istoria firmei noastre ? »…tu desigur te-ai uitat rapid pe siteul lor cu o ora inainte de interviu, o mica porcarie ieftina facuta de un stagiar in HTML (intr-un beci), caci patronii sunt niste zgarie-branza de prima clasa. 

Insa zgarcenia lor s-a oprit  la pozele din firma cu « tinerele cadre dinamice », oamenii aia de pe panouri care ranjesc fasolea maxim si n-au pus vreun deget vreodata in vreo firma. 

Stiti, pozele alea de ai impresia ca oamenii aia impartasesc un MAAAAREEE secret de fericire (sa fie Ecstasy?!) sau ca detin numerele de la loto de a doua zi . Eu pe astia am chef sa-i cunosc, sa-i iau de guler si sa le spun : ‘Bei nu esti deloc in spiritul firmei…’ dupa care ii pocnesti doua peste ochi : ‘Ei uite acum e mai bine, incepi sa ai fata de angajat de birou !’

Recrutoarea e un fel de robot : iti scaneaza CV-ul (fara sa-l citeasca de-adevaratelea sau sa priceapa vreo boaba din ce faci…sau stii sa faci !) si imediat ce gaseste cuvinte cheie pe care le are in baza de date se opreste : ‘A, aveti experienta in programare !’…’Da, am programat in mai multe limbaj…’« Ati luat programare cu ALT recrutor la o firma concurenta asadar?!’…(apoi doar sunetul firelor tale de par din cap smulse...tâc, tâc, tâc...)

Sau eterna intrebare : ‘care sunt motivatiile dumneavostra ?’…asa de tare mi-as dori sa spun o data : ‘esti tuta sau te faci ?! Baniiiiii, ce dreacu motivatie mai mare !!!! »…
Desigur uneori poate fi si interesul proiectului, sunt de acord. Insa dupa ce schimbi cam doua joburi in ideea de evolutie te lamuresti...anume ca trebuia sa te concentrezi pe salariu. 

Iesi adesea din interviu resemnat, blazat si obosit (si degeaba!). Recrutoarea n-a priceput nimic, pe tine nu te prea intereseaza ce fac ei…in final semnezi cu unii, oricare, ca se face foame in aer…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu