vineri, 12 august 2011

Bolnavii imaginari si Dolipranul


Tin sa va spun despre sistemul medical in Franta.

Aici e un fel de : ‘noi ne facem ca suntem bolnavi si doctorii se fac ca ne trateaza’. Nu cred ca exista numar mai mare de ipohondrii nici macar in Ro (unde principiul de baza e : ‘sunt operat pe caz de boala (maica) / ma doare/ sufar/ nu stii tu prin ce orori trec eu/ vai shalele mele/ iau nasturi pentru inima'), etc. 





In Franta pentru orice bubitza/ cojita/ impresie de durere, fugi la doctor. Exista desigur un motiv pentru asta, francezii au o asigurare de sanatate foarte buna, care iti ramburseaza tot.

Deci iti ocupi timpul cu mersul la doctor, plus ca te simti important. Astepti in sala de asteptare unde ai reviste noi, sansa de a afla retete de bucatarie sau de cosmetica gratis, sau cum sa-ti faci parul sa straluceasca in 12 pasi. Cine nu vrea asta in timpul serviciului si sa nici nu-l coste bani? Doctorul te trateaza ca pe un adevarat pacient bolnav, e placut.  Si in 98% din cazuri in care chiar nu mori, iti va prescrie Doliprane (paracetamol). E ca-n bancul cu ‘ce-am dom’ doctor ?’, ‘Ai limbrici!’…la orice ai spune ca ai ti se va da doliprane. Panaceu.





De cand m-am ‘inhaitat’ cu francezi merg si eu destul de des la doctor, mai nou pentru orice durere m-au dus strutztul si parintii strutztului (strutzalaii cum ar veni) la urgente. Aici vezi orice numai urgente nu. Eu ma asteptam sa vad creieri iesind din ochi, sange pe pereti, vene legate de gat, chestii de-astea. Ei bine, nu, toata lumea e ok, cate un bebeu care urla dar cu siguranta pentru ca vrea tzatza (la dracu, cine NU vrea tzatza in zilele noastre ?!)

Asadar am fost si eu de doua ori la urgente, de ambele dati cu infectii urinare. Partea amuzanta prima data a fost contactul cu un doctor senegalez al carui accent il intelegeam putin spre deloc.
Ala ma intreba : ‘bulubululuzurluchiarity apa ?’…pauza…strutztul traducea din franceza-senegaleza in franceza : ‘daca te-ai hidratat cu ceai sau apa ?’…’a, da, spune-i ca da !!!’…sau ‘ujubujuujurubuk dura?’….’daca folosesti hartie igienica dura ?...aaaa….la un moment dat abia ne atineam sa nu picam pe jos de ras de ridicolul situatiei, in fine am inteles (cu traducator) tot ce mi-a zis ala acolo…dar daca eram fara strutz plecam de-acolo crezand chiar ca am limbrici !!

Al doilea contact cu urgentele a fost inca mai amuzant (si cu peripetii !) : acum vreo cateva saptamani am venit eu acasa de la scarbici cu o usturime groaznica de vezica. Cum urlam de durere, mama strutztului (madam strutzuloaica) m-a dus la urgente la Neuilly, cartier sic.

Booon, testeaza aia urina, intr-adevar infectie, ma intreaba doctorul ce si cum cu ciclu, ii zic eu ca fusese cam neregulat in iunie, pai ia sa facem si-un test de sarcina.
Ii zic ca nu e cazul, ca nu sunt, ba sa facem. Bun, fac, vine doctorul, ca are vesti bune : sunt ! Gravida adica!...Eu mai sa-l iau de guler ‘ce faci neica iti bati joc de mine ?!’ ca ‘o data n-am folosit prezervativ si facusem calcule complexe si probabilitati inainte ca sa fiu sigura ca nu-s fertila’…dar cum stiti cu totii cat sunt de lemn cu matematica se pare ca erau vax albina calculelele mele…deci imi zice musiu doctor Pantalone ca fara umbra de indoiala sunt cu bebe la purtator !...bine...o anunt pe mama strutzuloaica, aia super fericita, ca sa il tin! (noi n-avem nici casa, nici masina, nici toate farfuriile ale noastre…-eu una n-am nici prea mult par…- dar bine astea-s detalii pt fraieri, nu ?…)

O sun pe mama, era in delir, cred ca avea degetul pe imprimanta sa dea drumul la fluturasii de impartit la semafor cu vestea…
Il sun si pe strutztul care se juca starcraft (tipic)…nu m-a crezut, in fine pe urma m-a crezut, l-am simtit speriat si cred ca l-au si omorit monstii de la starcraft, ceea ce nu i se intampla decat in cazuri de mari tulburari sociale…

Intre timp eu la clinica, a venit si ginecololoaga, ca sa facem ecografie, desi nu era decat de 3 saptamani asa-zisul pui de om in burta. Nu se vedea nimic, un intuneric acolo taticule…

Imi zice apoi ca e normal ca nu se vede, ca nici nu se astepta sa vada (pai si-atunci ce dreacu cauti madame cu furtunul ala la mine in uter ?!) …sa ia si sange sa vedem daca e sarcina uterina sau extra-uterina.
I-am dat si sange daca am vazut-o disperata asa, am zis ca o fi femeia in nevoie…

Bun, ma duc la strutztul acasa ( S headquoters cum ar veni), incepem sa discutam, ca el nu stie, ca nu suntem impreuna decat de 8 luni, mai avem timp, ar vrea sa ne mai plimbam (si sa se mai joace ore de jocuri stupide de asemenea)…ca un copil schimba tot, etc.

Eu eram impartita, mamele deja faceau lobbying sa-l tin, dar intr-adevar n-aveam casa…in fine, eram bucuroasa si mi se parea o realizare mare sa producem noi doi ceva asa…cu ochi in plus !!
Pe la 3 dimineata cand impartiseram deja firul in 14 ma suna ginecoloaga…fusese o greseala si nu eram gravida…ne-am cam desumflat amandoi ca eram mandri sa fim parinti, ne vorbeam la persona a 3-a unul altuia, (domnul ‘tatic’, doamna ‘mamica’) asa ca am fost parinti timp de doua ore, cine poate spune atat ?
 

Ultima experienta legata de doctori si ipohondri s-a intamplat ieri, cu strutztul. Era ‘bolnav’. Avea ceea ce a numit el, LA MALADIE.
 
Asadar au intrat cu totii in panic mode, mama strutzuloaica si tatal strutzuloi, care erau in vacanta pe-o insula in afara Frantei.
Strutztul lua déjà singurel (ca un om mare) faimosul doliprane si aspejic dar care nu avansau f bine, adica il durea inca caputul…si avea ‘courbatures’ (dureri musculare).
Am remarcat ca in Ro n-avem aceleasi simptome, stiti multa lume cu ‘courbatures’ cand sunt raciti ?! Noi facem dureri de muschi daca urcam 3 etaje sau sugem burta prea mult la plaja ca am tinut cu tot dinadinsul sa avem costum din ‘doua piese’…
 
Asa ca mamicuta strutztului i-a zis puiului sa cheme musai SOS Medecins la domiciliu…pt o durere de cap si ‘courbatures’…asa ca a chemat omul doctorul aseara (de fapt la origine racise pt ca iesise cu capul gol duminica dupa baie–gol ca chiar n-are nimic in el-…si erau fo 13° grade afara- 13 adunate din mai multe orase that is)

Asa ca a venit doctorul, pe care aproape ca l-a pufnit rasul cand i-a zis strutztul ce are. Deja cand a intrat ne-a vazut pe-amandoi, ne-a cantarit dintr-o privire si a presupus direct ca eu eram bolnavul, mi-a si zis ‘C’est vous le malade ?’
 
75 de € mai tarziu (si vreo 3 minute jumate de consult) i-a zis sa dea inainte cu doliprane si sa lase prostiile. Doctorul saracul chiar a insistat, vroia omul sa-si justifice vizita : ‘Dar de tusit tusiti ?’…’Nu…’ ; ‘Dar muci aveti ?!’…’mai fac cate-o bilutza dar rar…’…’otita ?...sinuzita…anything ???’…nu si nu domle !!
A plecat injurand, cred ca ii era si jena sa-i ia banii dar s-a scarificat in final…

Strutzuloaica a fost asigurata la ea pe insulica! Era bine puiul, in afara oricarui pericol (prostia nu se pune!)
 
Asa ca am ras de m-am tavalit apoi, l-am invatat sa zica ca are ‘boala lu’ Calache’ (pronuntat Calash desigur)

Vroia inclusiv sa se duca sa-i ia sange azi ca el pleaca in vacanta si daca cumva are ceva mai profund (paranoia+ ipohondria profunda= ?!?!).
Desigur magareata pica ca de obicei pe mine pentru ca domnul bolnav imaginar nu se scoala devreme pt sange, deci cel mult puteam sa-l anesteziez cu un ciocanel in tartacutza si sa iau ce sange prindeam de pe langa sa-l duc la laborator sa-l testam.
 
Dar cum nu m-am trezit nici eu, ‘la maladie’ a ramas in pat si Dolipranul pe noptiera.






8 comentarii:

  1. Urmatoarea discutie chiar a avut loc (nu dam nume ca sa nu compromitem persoanele in chestiune) :
    X: - Vai ce rau ma doare capul, nu aveti cumva un Doliprane la voi ?
    Y: - Nu dar am un eferalgan, daca vrei, e foarte eficient.
    X: - A, nu, daca nu e Dolipran nu imi prieste, ma doare burta dupa ...
    Z: - Eu am paracetamol...
    X: Nu, daca n-aveti Doliprane, asta e, o sa-mi treaca ...

    Morala, daca nu poti lua Doliprane, durerea va trece de la sine :D

    RăspundețiȘtergere
  2. A da au creierii complet spalati de Dolipranul asta, saracii daca n-au auzit altceva...

    RăspundețiȘtergere
  3. Un blog savuros!!! :)))) Comentez aici absolut aleator (e primul post pe care l-am citit, pornind de la un link pe care un prieten de-al meu l-a pus pe Facebook); oricum, am citit mai multe postari si m-am stricat de ris. Pe linga umor insa, ma incinta inteligenta cu care priviti lumea si finetea spiritului de observatie. Bravo! :)

    Alexandru Dan Grigore

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc foarte mult Alexandru Dan Grigore, foarte frumoase complimente, mi-ati facut ziua! As spune ca e nevoie de cineva cu spirit fin pentru a recunoaste alt spirit fin! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. o,Doamne,esti geniala!tu iti pierzi timpul muncind pe la firme,apuca-te de SCRIS. scenarii de film,carti,articole in reviste,orice,dar ai talent,madame!eu as cumpara ce scrii tu,disperata.ti-am citit toate postarile intr-o dupa amiaza,pe nerasuflate.esti tare,esti mai ales originala si vezi lumea de acolo din punctul tau de vedere si se vede al naibii de amuzant orice de pe pozitia ta.reusesti sa prezinti atit de colorat orice situatie banala!as vrea sa te cunosc.cred ca esti idealul de prietena,cu care poti bea o cafea si sa va stricati de ras...
    ce replici ai!!!ce spumasa si tonica esti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult Marcela! Putem deveni prietene daca vrei! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Haha "Strutzuloaica a fost asigurata pe insula" - mademoiselle, adoptati expresii frantuzesti in romana, cam ca mine asa - elle a été rassurée :D Oricum rad cu lacrimi la fiecare post!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai ca m-am distrat cu doctorii vostri! :)) In Olanda tot paracetamolul este panaceu universal, doar ca aici pacientii si doctorii sunt opusul francezilor: stau acasa pana in ultimul moment, cand pica lati sau se tavalesc pe jos de durere, abia atunci isi suna medicul de familie. Iar medicul de familie, ce face? Intai intreaba daca a luat paracetamol destul, apoi cu greu se hotaraste sa-i faca o programare!

    RăspundețiȘtergere