sâmbătă, 28 iulie 2012

Pregatiriri de nunti. Partea a doua si razbunarea : Romania

Pentru pregatirea nuntii din Ro a fost nevoie de niste nervi suplimentari.
Am inceput prin a vizita sali. Niste scoruri…de ar pali de invidie si castelele de-aici. In care in unele chiar au locuit printi si regi !


Intai exista salile in care preturile sunt exclusiv in euro. Fara TVA. Distreaza-te si fa calculul singur dimineata la cafea. 

De exemplu la Aristocrat si la Caro costa meniul 85 de euro fara TVA. Pai eu stiam ca Romania NU este in euro. Ca salariile NU SUNT in euro. Ca oamenii nu-si iau lapte in euro. 
Bun. Prea scump pentru noi frantuzoii. Care noi avem salarii in euro!...

Apoi exista meniuri mai ieftine dar te costa inchiriatul salii. 5000 de coco daca vrei in sala decorata si nu la ma-ta in sufragerie.
Din nou, prea scump.

La palatul Ghika era o varianta in care ne-ar fi costat mai putin. In mod normal cortul de inchiriat LANGA palat costa 900 de euro. Iar meniul 68 de euro. Destul de scump insa daca doresti sa te cununi in post (cand ei n-au oricum evenimente) nu mai costa sala 900 de euro ci e gratis.

Acum partea amuzanta este ca desi teoretic nu se pot face slujbe in aceste zile, se poate de fapt. Cu DISPENSA. Adica te duci matale frumos la patriarhie, iti expui cazul « Parinte intelegeti, e urgent…as prefera sa nu dau aia 900 de euro…ca parca stau mai bine in buzunarul meu decat in al lor… » si patriarhul, baiat finut, iti cere o suma inferioara la 900 de coco si te poti insura in voie. In voia lui Dumnezeu that is, pe care patriarhul a intermediat-o asa de diplomatic.

Nu cred ca noua romanilor ni s-ar fi potrivit vreo religie mai bine decat asta ortodoxa, ne vine manusa…si cand te gandesti ca oamenii spera la viata de « apoi » in conditiile astea. Barem eu sper doar sa scap de senegalezii de la bloc, e « apoi »-ul meu, si mai realist (desi aproape la fel de greu de obtinut…)

Urma sa mergem pe aceasta varianta (cu speculatul postului la palatul Ghika). 




Numai ca, cand sa semnam, don’soara cu aranjamentele ne-a spus ca mai avem de plata, asa : parchetul (350 de euro redus la 100), adica daca vrei sa dansezi pe lemn si nu pe mocheta, platesti ! De asemenea parcarea la palat, 100 de euro 15 locuri (de ce-o fi crezut ea ca vroiam sa le cumpar?!). 300 de euro locuri nelimitate si sa nu uitam desigur de masutele din fier forjat de pe terasa (« Te dor chiserele ? Du-te la tine la masa nu pe terasa ! Boule care ai nevoie de aer, tstststs ! Pe terasa sa stai la tine in balcon in Pantelimon ! »)

In fata a atator preturi ascunse…ne-am temut sa nu ne ceara bani si pe aerul conditionat din cort, pe care nu am avut placerea sa-l vedem dar cica era (s-o fi pitulat la umbra de la caldura...)


Am uitat esentialul : TOTI banii trebuiau dati inainte de nunta. Adica urma sa stam cu un ditamai morcovul ca daca nu vin oamenii? Facea vreunul varicela in ajun urlam de durere noi !!



Am ales McMoni’s pana la urma pentru ca preturile sunt in lei, corecte, avansul e de 200 RON si restul banilor dupe nunta. Deci daca vor se pot imbolnavi si toti invitatii de varicela ca nu ne costa nimic !

Ce am remarcat peste tot in Ro, este ca persoanele care se occupa de servicii STIU tot despre orice. Mata Hari frate. Nu poti avea o opinie pentru ca ele stiu mai bine.


Doamnele cu organizarea, croitoreasa, care stie mai bine decat tine daca ai genunchii grosi sau subtiri, florista care stie inclusiv ce machiaj ti se potriveste…in Ro, nu se aplica deviza Le client est roi ci Le vendeur est le roi du monde ! (iar clientul sa-si bage parerile-n cur !)

Florista, pe care am vazut-o miercuri si inca nu am un deviz (in Franta, in calitate de firma, daca astepti atat sa trimiti un deviz iti poti lua adio de la client direct!), stia tot despre tot (de la diplomatie la boala de ficat a gandacului de bucatarie, era priceputa in orice). 

Incerca sa ma convinga ca un fotograf la 2500 de euro e un pret normal. In Franta costa vreo 500.
Eu am incercat modest si cu argumente sa-i spun ce investitie initiala are fotograful si daca ia 2500 de coco pe cateva ore isi face o marja mai ceva ca un broker de pe Wall Street. Dar nu, pentru ca "sunt vreo 3-4 fotografi buni in Ro". Ma ce filosofie a ajuns asta cu pozatul, adica in afara de aia 3-4 inteleg ca restul iti fac poze fara cap de tre sa scrii apoi cu carioca care-i care in functie de pantofi...

Mi-a vorbit de niste buchete la 100 de euro buchetul, si i-am spus ca sunt o biata frantuzoaica saraca. Pe aici buchetele sunt maxim 35 de euro….dar o fi de la Sena sau ceva…

Nu prea stiu ce sa cred, ori romanul e snob si ia orice pe ideea ca e "e nunta dom'le, o data se marita..." (o data prima data...), ori chiar toata lumea incearca sa te prosteasca...

Cert e ca nu suntem decat la inceputul muncii, mai avem de tras...(de fiare!)

9 comentarii:

  1. sunt intr-adevar atatia romani snobi, cat sunt francezi chitrosi :p. da, o nunta cap coada costa f mult, insa nu doar in Romania si in alte tari.
    insa nu este obligatoriu sa se faca asa. nu esti obligat sa rezervi un palat/ restaurant extracunoscut, sa faci rochia cu o anumita croiala. pana pa urma nici slujba religioasa nu este obligatorie.
    se poate merge si pe o cununie simpla cu costuri asociate la fel.
    tot ce se face pe langa niste juraminte evident costa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Buna faza cu romanii snobi pe masura francezilor chitrosi, bine vazut!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. mai e varianta sa inchiriati undeva in apropierea Bucurestiului. unde meniul e pe la 35e/persoana. se poate inchiria un autocar/microbuz pt transport diversi oameni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, varianta lui Sasha voiam sa ti-o propun si eu, dar vad ca v-ati hotarat deja.
    In rest, asa este: lumea profita de faptul ca nunta are o semnificatie aparte in mintea si sufletul fiecaruia si incearca sa ia zece piei de pe bietul om cu ocazia asta.
    Solutii si sfaturi nu am a-ti da, ci doar sa te incurajez ca lucrurile vor iesi totusi bine pana in cele din urma. La romani, spre deosebire de "chitrosii" de francezi, darul e temeinic si te scoate din incurcatura cand e sa faci decontul final.
    Fiecare natie cu relele si bunele ei la urma urmei. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru fotograf (daca nu v-ati decis), iti recomand cu drag http://www.alexmelente.ro/ pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. 'florista'- 'florareasa'.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intr-adevar suna mai romaneste :) dar pastrez patina frantuzeasca :)

      Ștergere
  6. Ai dreptate!In Italia nunta m-a costat, pe malul lacului GArda, 50 euro de persoana.

    RăspundețiȘtergere