luni, 13 august 2012

Cum se intra in istoria filosofiei

Ati studiat filosofie la liceu ? (a se citi ‘v-ati chinuit sa treceti clasa la filosofie in liceu’ ?). 

Mie chiar mi-a placut (tipic, ador tot ce nu e productiv si din care nu se poate castiga bani…)

Mai tineti minte paradoxurile lui Zenon din Eleea ? Daca ati uitat, va reamintesc un pic : Zenon era un filosof (la origine matematician sceptic) care a imaginat paradoxurile (a preluat termenul de paradox si l-a folosit in filosofie- unde acesta are sensul de « oximoron revelator », adica o contradictie in termeni care ne descopera ceva). E ok, ma urmariti inca ? J

Zenon a inventat paradoxurile pt a sustine doctrina lui Parmenide, conform careia, orice evidenta a simturilor este pacalitoare, iar miscarea falsa.

Si se distreaza el asa punand la indoiala tot felul de chestii care par evidente (de ex paradoxul lui Ahile : Ahile nu poate niciodata sa depaseasca o broasca testoasa care l-a devansat, pt ca trebuie mai intai sa atinga punctul de plecare a acesteia. Ori cand va atinge acest punct, testoasa va fi avansat.  Va trebui atunci sa atinga o pozitie noua, iar cand o va fi atins, testoasa va fi din nou in fata lui. Asadar, testoasa va fi intotdeauna inainte si Ahile nu va reusi niciodata s-o depaseasca).




In fine, matematica a dovedit mai tarziu ca lucrurile nu stau chiar asa, insa paradoxurile lui Zenon au facut istorie (in filosofie).

Mai exista si paradoxurile morale, foarte simpatice : 1) Stiinta-ignoranta (Stiu ca nu stiu nimic- Socrate) ; 2) Adevar- minciuna (Exista intotdeauna o exceptie de la regula exceptand exceptia de la regula, care este ea insasi o regula) ; 3) Libertate-constrangere (Pentru a fi liberi, trebuie sa observam regulile si sa ne supunem lor- Sartre)

De catava vreme (ani) am o dilema care ma chinuie asa ca am inventat un paradox (cu mult mai prozaic decat ale lui Zenon din pacate).

Paradoxul Danei Ghinea : Esti satul atunci cand esti nesatul.

Explicatie si logica : niciodata nu stiu ce-nsemana sa fii satul. Adica cand esti satul ? Cand ai mancat de nu mai poti sa misti sau cand n-ai mancat destul?

In primul caz, daca nu mai poti sa misti, se subintelege ca ai mancat prea mult…deci atunci esti extra-satul, deci nu esti satul.

Sau esti satul cand mai e inca un pic de loc in stomac si te-ai oprit chiar inainte sa te simti ca un porc supraponderal ? In care caz esti frustrat pentru ca parca ar mai fi mers o inghetata sau o bucata de prajitura (dar ti-ar fi rau oricum pentru ca in frenezia savurarii desertului, n-ai stii cand e destul si ai termina prin a-ti fi rau).

Banuiesc ca asta e definitia cea mai apropiata de ‘satul’, cand de fapt nu esti, dar esti suficient de inteligent incat sa nu o termini la urgente. Asadar satul inseamna nesatul. (Dar mai inteligent decat un rottweiler).

 Cel mai bun exemplu de satul cand esti nesatul se aplica salatei. Mai exact, cand oamenii isi comanda la restaurant o salata. 
Niciodata n-am inteles acest concept…pai daca iti e foame, iti iei ceva solid, o friptura, un carnacior, un mititel (maricel). Daca nu-ti e foame, nu-ti iei nimic.
 In CARE caz iti iei salata ?! Why? Nu pun la socoteala desigur femeile disperate care mananca salata ca sa slabeasca “pe viata” (asa se zice acum).

Asadar salata, daca nu urmeaza ceva dupa ea, nu vad ce sens are in meniu.
Noroc ca n-am nevoie sa fac regimuri ca as muri cu salata ! E asa de trist, mananci iarba…

Acum ca mi-am dovedit postulatul si pot intra in istoria filosofiei la categoria « paradoxurile lacomilor morti de foame » ma duc sa ma delectez cu o prajiturica. Si simt ca voi fi eternellement nesatula ! 


                                Domnul o fi satul? In orice caz nu cred ca are dileme...

6 comentarii:

  1. Ceea ce mi se pare mai interesant la teoria ta este faptul ca poti sa identifici senzatia de 'supra-satula' si cea de 'nu tocmai satula' dar niciodata pe cea de 'satula'. Deci de fapt ne raportam intregul proces al hranirii la un termen imprecis, abstact si ne-identificabil !

    Este ca si cum ai vorbi despre vreme in termeni de "aer" in loc de soare, nori si/sau ploaie:

    Exemplu : Ai mancat bine ? E frumos azi ?
    DA, sunt satula ! Da, e mult aer !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că pentru fiecare dintre noi, termenul de sătul are alte semnificații. La mine, e aceea că nu mai mi-e foame. Dacă persist în a mânca după aia, mă confrunt deja cu supra-săturatul. Așa că, la mine cel puțin, nu e vorba de niciun paradox decât acela că oricând mai merge o prăjiturică după ce m-am săturat. Asta-i logica pe care am învățat-o eu la liceu. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, e bine zis, bine gandit. Dar imi da paradoxul peste cap. Si tre sa scornesc altul acum! :)

      Ștergere
  3. Comprehensiunea mea se limiteaza la nivelul logicii de start a paradoxului tau (ai ghicit: la restaurant n-o sa-mi comand niciodata o salata).
    Si nu mai zi cu voce tare, nici chiar pe blogul tau personal, "noroc ca n-am nevoie sa fac regimuri", ca astora asa ca mine(hai sa le numim "mai bine nutrite")le vine brusc sa te zgarie pe fata. Numa' asa, sa-ti arate valul de iubire veninoasa ce le inunda!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt slaba dar fara par (in cap, ca in rest, no problem!!) :) fiecare cu ghinioanele lui...:)

      Ștergere