marți, 30 august 2011

Bretania si kazaciocul


Am sa va vorbesc astazi despre Bretania (la Bretagne). 
Stiti, partea aia din Franta pe care-au smuls-o francezii cu forta de la englezi ?

Ei bine, am avut ocazia sa cunoasc aceasta frumoasa regiune asta-vara, la doua parti ale unei nunti.

In Bretania ploua. Cam cate-o ploaie torentiala la fiecare 10 minute. Ceea ce probabil are ca rezultat ca oamenii sunt in forma si au muschi (inchisul si deschisul umbrelei lucreaza bratele mai ceva decat halterele!)

Daca va veti intoarce dupa o vacanta de doua saptamani din Bretania si oamenii va vor spune ca nu sunteti bronzati sa le spuneti ca sunt niste cretini fara repere. Ce conteaza bronzul cand ai plaje cu stanci, alge care put si apa de mare ca sloiurile de gheata in luna lui iulie? Tocmai, asta va da sansa sa faceti ca rusii care se scalda iarna in lacuri inghetate, va simtiti mafioti sau macar slavi...Basca ca in fine puteti simti adrenalina !! Daca supravietuiti desigur…
Ce e insa cert este ca o data acasa, veti stii sa apreciati un dus fierbinte !

Mancarea in Bretania e deosebita : ai l’embaras du choix intre scoici (les huîtres), o chestie moale si gelatinoasa care n-are nici un gust dar miroase puternic a mare, insa francezii se dau in vanta dupa asta (pe de alta parte oamenii astia mananca genunchi de broasca si cai !!) si galette bretone, un fel de clatite mai subtiri foarte bune de data asta, dar care au cam 5000 de calorii inghititura…deci ce e sigur cu variantele astea e ca in ambele o termini cu capul in WC…in Bretania trebuie sa ai stomac solid ( dar informatia aceasta capitala asta se omite elegant in in ghidurile turistice...)

Pentru distractie, in aceasta regiune exista desigur discotecile, sau cluburile. Trebuie sa stiti ca o discoteca in Bretania e cam ca o toaleta publica : o data intrat esti bucuros si te simti usurat, insa in cateva secunde nu mai ai decat un gand : cum sa degajezi mai repede de pe teren.

Exista si petrecerile traditionale (fest-nozz), niste dansuri care seamana cu hora noastra dar unde toata lumea e beata pulbere si se tine de degetele mici in loc sa se tina de brate. Insa modelul e acelasi : o miscare circulara haotica care te amuza oricum ar fi : daca dansezi pentru ca esti muci, daca privesti, pentru ca cei ce danseaza sunt muci.

A propos de dans, la prima parte a acestei nunti, partea civila, la francezi e un pic mai complex decat la noi : adica vorbeste primarul, iti explica ce datorii ai fata de societate ca om casatorit, ca daca contractezi datorii in timpul casatoriei esti in rahat nu doar tu ci si consortul, ca rolul acestuia e taman asta sa te tina sa n-o iei pe campie (si sa-ti atribuie prompt doua labe peste ochi in caz ca nu-l asculti) si alte sfaturi practice in acest stil.

Dupa povestea asta se merge acasa la parintii mirelui si se serveste o masa mare pentru a sarbatori evenimentul.

Strutztul era martorul ginerelui (la ei e cu martori nu cu nasi, si mirele si mireasa au dreptul la maxim 5 martori). Rolul martorilor e acela de ghid, de stalp de incredere in viitorul celor doi.

Dupa marea masa e cu deranj. Se dau mesele deoparte si se danseaza.
 Trebuie sa va spun ca strutztul e mare dansator, mai ceva ca o muiere. Cum aude primele acorduri din vreo muzica saltareata, ai impresia ca e posedat, nu poate sta linistit si trebuie sa-si miste ‘the tush’.

Dansam noi vreo doua melodii, era rock’n’roll, cu figuri, mi-era cam teama ca déjà ma aruncase gramada cu zgaiberele-n sus de ziua mea de ma adunasem de pe parchet si-am purtat vanataile doua luni dupa... Asa ca am dansat cu luare aminte ca il stiam zgubilitic.

Ei bine, la un moment dat pune mirele melodia ‘Rasputin’ a lui Boney M. Strutztul innebunit se ridica si ne spune ca vrea sa ne arate el cum se danseaza kazaciocul (dansul rusesc in chestiune). Se face asadar luna pe ring, invitatii fac un cerc in jurul lui, foarte curiosi sa-l vada in actiune. Kazaciocul se danseaza cu bratele incrucisate si e cu lasat pe vine si aruncat picioarele in stanga si-n dreapta.

Ei se lasa strutztul o data, arunca piciorul stang in stanga (logic), cand sa-l arunce si-n dreapta se aude un mare ‘craaaaaaackkkkk’…iar secunda urmatoare ne-a fost luminata de chilotii albi si parul de pe picioare ale struztului. Ii crapase pantalonul pe toata cusatura dintre fese plus pe picior si-o luase  in jos pe cracul drept pana pe gamba.

Melodia a continuat dar nu s-a mai prea auzit pentru ca toata lumea lesina de ras, inclusiv bietii bunici ai mirilor care nu se asteptau la asa divertisment si a trebuit sa li se ofere asistenta ca ne era frica de vreun infarct si nu se prea obisnuieste la nunta...

Eu am avut reflexe vii : m-am ridicat repede si m-am lipit de spatele strutztului si am iesit impreuna ca in desene animate : cu pasi mici pana in camera unde erau blugii (slava Domnului ca era un mariaj in deplasare si aveam haine de schimb !)

Astfel ca martorul principal a petrecut restul petrecerii imbracat in blugi…ca pantalonii cazusera victima kazaciocului efectuat cu atata gratie…sau ma rog, entuziasm macar !
Intrarea ca intrarea ca si-a facut o intrare frumoasa strutztul pe ring, dar IESIREA!! Asa iesire...mai rar bibicule!
Continuarea nuntii (partea religioasa si petrecerea) in episodul urmator.


                                              ...cu cateva secunde inaintea dramei...



2 comentarii:

  1. Hmmm... "Stiti partea aia din Franta pe care-au smuls-o francezii cu forta de la englezi ? "

    Partea aia e Normandia.

    RăspundețiȘtergere
  2. ManuLeMalin insist ca e Bretania.

    RăspundețiȘtergere