miercuri, 1 august 2012

Luna august la Paris

August la Paris e moartea. Sau oricum o suspendare a timpului.

Strazile sunt pustii, goale-golute, toti parizienii se cara prin vacante, isi baga piciorul in vant si ploaie si se duc la cald si la rosé. Raman cativa turisti nauci care nu pot nici macar profita de priviligeiul de a fi insultati de parizieni.

In august la Paris te simti putin ca in westernuri. Spun ‘putin’ pentru ca se potriveste la partea cu pustiul dar nu si la partea cu caldura. Ai palarie, cert, dar e tinuta cu sforicica sub barbie sa nu ti-o spulbere vantul si furtuna.


Parizienii in particular si francezii in general au o obsesie pentru vinul rosé imediat cum vine vara. Se face un de-click in creierul frantuzesc si nu se mai gandesc broscoii decat la un unic lucru : RO-SE ! De la ora 12 incepand, orice moment sau fel de mancare e un motiv sa se bea rosé.



In august se lasa francezii pana si de greve. Daca vrei sa treci reforme, in aceasta luna e momentul, pentru ca nu se bate nici dreacu pentru nimic. Poate doar daca le dai un verre de rosé

In august gasesti locuri de parcare la Paris !! Ceea ce nu se pomeneste in nici un alt moment al anului ! Nici macar politistii nu ne-au mai dat amenzi pentru parcat 3 cm prea aproape de trotuar !!

In august la Paris NU trebuie sa faci urmatoarele chestii :

-          -     sa-ti fie foame, pentru ca se inchid toate restaurantele si boulangeriile (noi am urlat de durere cand am vazut ca rotiseria de unde mancam de 5 ori pe saptamana E INCHISA pana pe 26 august ! Nici nu stiu ce-o sa facem…a trebuit sa fac cumparaturi, a fost foarte trist…)
-       -        sa te imbolnavesti- toti doctorii sunt in vacanta, mai bine sa nu ti se faca rau. Nu ca ar avea de la ce oricum, ca doar rotiseria e inchisa !!
-        -       sa ai treaba cu administratia publica (permis, carte de identitate, etc)- pentru ca, la fonction publique, in marea sa intelepciune, a inventat ceea ce se cheama ora de vara : adica in loc sa inchida la ora 16h, ca de obicei, inchid la ora 14h. Distreaza-te sa mergi sa depui hartii tu care esti pe ora de vara : termini la 19h in loc de 21h…
-        -       sa ti se strice incaltarile- esti serios, in august ti-ai gasit sa-ti rupi tocul ?!
-        -      sa vrei sa-ti cumperi costum de baie- e asta-i buna, in august ?! Asta ori la mare ori puteai sa-ti cumperi din iunie, hai iulie ! Boule !
-         -     sa mori- pana si pompele funebre sunt in vacanta
-          -    sa mergi in parc – ploua si sunt 15°, doar e august !
-        -      sa speri ca-l poti vedea pe presedintele republicii la Elysée sau la Assemblée Nationale : musiu Hollande e la Jocurile Olimpice ( s-ar fi dus dumnealui  pe vreo insula undeva dar nu l-a invitat nici un sef de stat nicaieri…)

In concluzie, in luna august te pregatesti de supravietuire : iti aranjezi un bunker  cu tot ce-ti trebuie si incerci sa eviti pe cat posibil iesirile. De altfel la majoritatea firmelor, te obliga sa-ti iei doua-trei saptamani de vacanta in aceasta luna si biroul se inchide cu totul. Cei ce sunt rebeli si vor sa plece in septembrie (ca mine) isi iau penalizari sau concediu fara sold. Asa-ti trebuie daca vrei sa te pui cu traditia ! Cine-a mai auzit de parizieni la Paris in august ?!


2 comentarii:

  1. Cu plus: in luna august, la toaletele BHV Hotel de Ville nu mai stai 15 minute la coada :))
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  2. ma rog, treaba cu rose-ul nici nu e chiar atit de rea :)

    RăspundețiȘtergere