luni, 3 septembrie 2012

Elogiul toamnei


Delicious autumn!  My very soul is wedded to it, and if I were a bird I would fly about the earth seeking the successive autumns.  ~George Eliot




Vroiam sa va spun cat de mult iubesc toamna.

Este de departe anotimpul meu preferat.

Culorile, mirosul, aerul toamnei ma invaluie si ma umplu de un fel de nostalgie care pastreaza in ea o promisiune, o speranta vie. 
E ceva nedefinit, atavic, n-as stii bine sa spun ce anume, dar toamna, desi e inceputul sfarsitului, ma face sa ma gandesc la un fel de inceput, cu mult mai plin de bucurie decat inceputul unui An Nou.

V-ati uitat bine la dealuri si paduri toamna ? V-ati pierdut in peisaje?

Nu cred ca exista ceva pe lume de un lirism mai profund. Tot covorul de frunze ruginii imi inspira o Regina Natura care isi plimba trena aurie maiestuoasa in unicul scop de a ne amuti de atata frumusete.

Poate ca zilele nu mai sunt la fel de luminoase si onctuoase ca peste vara, dar calmul si melancolia care le invaluie sunt pline de glorie.





Tot ce aduce toamna e umplut de un farmec auriu, o influenta nevazuta care penetreaza sufletul cu o putere misterioasa.

Ador toate fructele si aromele toamnei : prune de diverse feluri, struguri, pere, mere,  dovleac, numai cand ma gandesc cum va mirosi in casa cand ma voi apuca sa prepar aceste bunatati, mi se umple inima de incantare !



Toamna ma bucur mai mult decat oricand altcandva de faptul ca am sansa sa traiesc, sa savurez aceste minunatii ale naturii !

Nici frigul nu ma deranjeaza in aceasta perioada pentru ca merita sa dardai putin ! Savurez fiecare plimbare si fiecare iesire in natura pentru ca stiu ca in curand se vor termina si toate aceste frumuseti vor muri in sanul iernii. Dar ce moarte gratioasa si demna ! Cat de frumos imbatranesc frunzele…cat de pline de lumina si culoare sunt ultimele lor zile…

Orice suflet visator ar trebui sa-si faca timp sa priveasca toamna. Nu exista spectacol mai maret !





"Autumn, the year's last, loveliest smile" (William Cullen Bryant )


Jardin du Luxembourg toamna





P.S: Acest post ii este dedicat mamei mele, care m-a invatat sa iubesc si sa savurez tot ce e frumos pe lume!

3 comentarii:

  1. Bravo! Si io zic la fel (de fapt eu zic la fel despre toate celelalte anotimpuri, ca fiecare are milioane de motive sa fie decretat cel mai frumos anotimp din lume)!
    Da' stai sa vezi cum o sa te atace imediat populatia iubitoare de vara!

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu iubesc toamna..plus ca sunt nascuta toamna..foarte frumos ai descris sentimentul pe care il trezeste acest anotimp in suflet..te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Iat-o!... Sus în deal, la strungă,
    Aşternând pământului
    Haina ei cu trenă lungă
    De culoarea vântului,

    RăspundețiȘtergere