marți, 23 februarie 2016

Valentine's, ziua internationala a amorului ghebos

Dupa cum stiti, a fost Valentine’s…aceasta sarbatoare comerciala care obliga chiar si cei mai lenesi si zgarciti soti/iubiti sa faca un gest macar cat sa evite o posetuta-n cap si sa devina subiectul de barfa al soacrei in ziua aia.

Anul asta la Paris n-am prea vazut inimioare peste tot, in schimb florile erau superbe (uite o afirmatie de mare interes pentru cititori, sunteti gelosi ca ajung florile din olanda mai repede aici, este ?)

Am fost singura de Valentine’s, dar stiti ce ? A fost ok, ma simt bine singura si zau daca am suferit sa vad oameni tinandu-se de mana sau cu vreun fir anemic de trandafir in mana. Singurul moment cand mi-ar placea cineva e noaptea, partea cu tinutul in brate si balit pe umarul altcuiva decat al meu.

Mi se pare oricum o mare neîntelegere si conceptul de iubire, asteptam pasiune si amor ghebos cand de fapt e toleranta fata de un om, compromis, onestitate. Trebuie cineva bine crescut deja, si asta e rar.

In orice caz, Valentine’s m-a facut sa-i trag niste categorii de oameni, stiti ce-mi plac tipologiile.
Mi-am dat eu seama ca exista femei talentate pentru viata in cuplu si femei (ca mine), netalentate. Eu am talent la calcat de exemplu. A zis Dumnezeu ca nu-mi poate da talent si la calcat si la viata in doi, ori-ori.
Fetele talentate pentru in viata in cuplu in schimb sunt talentate la asta. Sunt fine, sensibile, delicate ca hartia igienica.

Cand ies pe la petreceri si cluburi vorbesc putin, stau acolo si se uita cu un duck face si eventual misca usor capul in sus si-n jos –pare ca ar dansa in ritmul muzicii dar probabil ca de fapt numara oamenii din incapere- si beau putin, adica beau dar numai sucuri, si in general din fructe super ciudate « cum, nu mai aveti suc de litchi/ papaya/ goiava » 

Cand beau alcool beau musai un pahar de Chardonnay (vinul cu numele cel mai usor de retinut si cu care poti parea snob fara sa para ca nu stii nimic despre vinuri) ; dupa a doua gura iti vor spune invariabil ca sunt « ametite » ; nu stiu cum, eu cand beau nu trec deloc prin faza « ametita », ajung direct la « trotilata », « beata muci », « pulbere », « lesinata pe masa » sau « genunchii-mi sunt de papadie »

Aceste fete au musai parul lung si din cand in cand isi misca parul si capul in dreapta si stanga. Nu stiu de ce dar toate fac la fel, ca in reclama la Pantene. Poate ca si-or spune ca trebuie sa miste capul ca-n reclama ca altfel nu-si face samponul efect si n-ajunge pana la varfuri.

Deja daca ai parul scurt sansele ca talentul tau sa fie viata in cuplu s-au dus naibii. Pai cum vrei tu sa tii langa tine un barbat cand ai parul scurt ? Ajunge numai sa vedeti toate cuplurile de peste 50 de ani, cu doamnele tunse ca la armata si facute permanent, zici ca da lege si trebuie sa fie toate la fel. Cred ca doamnele alea s-au saturat de viata in doi. E o forma de rebeliune.

In orice caz Valentine’s e un fel de « Noi ne facem ca suntem indragostiti, voi va faceti ca ne credeti ».
Cred ca cuplurile care se iubesc si se protejeaza nu au nevoie de o sarbatoare speciala « Ba, acum gata sunteti indragosti, pe locuri, fiti gata, bum ! »…

 Niste cercetatori americani in psihologie au pus-o de-un studiu, ca tot aveau buget nelimitat pentru subiecte de trei lei ridichea, si au descoperit si publicat (Journal of Couple and Relationship Therapy, 2013) ca micile mesaje afectuoase (trimise prin sms !) intaresc atasamentul si ajuta traversarea conflictelor fara daune emotionale. O sa-mi ziceti ca oricine putea sa faca « studiul » si ca e o constatare demna si de Gicutzul de la 2. Sunt de acord, cu atat mai mult cu cat trebuie sa ai si abonament nelimitat la sms-uri ! (si Gicutzul n-are, ca asa a si facut constatarea scarbit ca iar l-a parasit pramatia de Gina de la 5 !)

Un al profesor, John Gottman il cheama, care a scris o carte care se cheama « Cuplurile fericite au secretele lor » (ironic ce specialista sunt in ale dragostei si cum n-am ratat startul la divort !), zice ca exista 5 mesaje care favorizeaza interactiunile pozitive si fac sa dureze sentimentul de dragoste :

1.     Sa faci un compliment personalizat – asupra unei particularitati fizice, o trasatura de caracter, un comportament specific. De exemplu « mama ce barba stufoasa ai » nu stiu daca merge. Sau admirativ, « wow, stii sa te basesti in ritmul imnului national » 
2.     Spuneti multumesc- pentru a va exprima gratitudinea à propos de un favor, o atentie. De exemplu urlatul ironic: « mersi ca ai dus masina aia la curatat » cand masina are praful de 10 centimentri si doar o bula de lumina in dreptul soferului ca sa nu dea peste babe…nu se pune ca gratitudine autentica.
3.     Amintiti-va o amintire agreabila- o surpriza, o descoperire, o placere. (« Surpriza ! Nu-ti verifica conturile ca am cheltuit toti banii pe pantofi ! »)
4.     Puneti o intrebare neasteptata- un pic absurda, copilaroasa sau tulburatoare care poate intrerupe rutina gandurilor (« Tii minte cand ti-am zis ca copilul asta e al tau ? »)
5.     Impartasiti bucurii- un compliment, o reusita, o veste buna- sarbatoriti in doi, chiar si un microeveniment- hehe, de cate ori n-am desfacut sampanie cand se elibera un loc de parcare chiar in fata casei !

Eu as vrea sa se faca si o zi a divorturilor sau in general a loserilor in dragoste, sunt sigura ca s-ar gasi mai multi amatori decat la Valentine’s (ar putea sa se cheme « Ballentine’s » de la alcoolicul in care s-a transformat persoana in urma esecului).
Sa se faca mici competitii cu premii, gen « cati papuci ti-ai luat in ultimii 3 ani ? » si inca mai tare « in ce circumstante ? » ; « cate zeci de pachete de servelete ai consumat ? » ; « la cati prieteni le-ai facut capul calendar cu fraza « nu pot sa cred ca mi se intampla tocmai mie » » - va spun, daca ar fi o miza la nivel national s-ar gasi o gramada cu spirit de competitie sa vina sa concureze ! Si restaurantele ar avea de castigat, toata economia de fapt ! O sa le scriu la cercetatorii aia americani sa faca un sondaj !

Gata, va sarut si astept sugestii cu privire la subiectele despre care vreti sa-mi stiti parerea ! Pot sa ma si auto-intitulez Doctor Ballentine’s J 

Va atasez cateva imagini cu concurenti seriosi pentru Ziua Loserilor in Amor:







2 comentarii:

  1. Stimate Doctor Ballentines ,
    Intr o zi printesa mi o scris pe fb: tbx mult vtm dar nestiind ce inseamna i am zis ca nu sunt eu ci un prieten . Cred ca m a mirosit. Ce ma fac?
    Arata mi calea!
    Semnat iubaretu69

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena Ella castiga detasat, daca as alege eu. Feeling heartbroken with Iubirea mea esti tu :-))))) Incredibil !!!

    RăspundețiȘtergere