luni, 26 martie 2012

O zi de munca in Franta

Stiti ca francezilor le place munca putin spre deloc. Ceea ce probabil explica si somajul impresionant de 11% din populatia activa.
Ironic, avem zilele de munca cele mai lungi din Europa, lucram cam de la 9h-9h30 pana la 20h seara. O sa va explic insa cum se imparte concret aceasta zi de munca.

Teoretic, ar trebui sa ajungi la servici pe la ora 9, insa aterizezi pe la un 9h30 ca toata lumea face asa si la 9 nu e oricum nimeni cu care sa-ti bei cafeaua.
-Intre 9h45 si 11h esti destul de productiv, te agiti, dai telefoane, marchezi puncte in fata sefilor. Esti inca odihnit si viata ti se pare frumoasa.
-De pe la 11h incepi sa te agiti pe scaun de parca ai fi balonat. Vrei acasa.
-La 11h25 deja incepi sa numeri minutele pana la pauza de masa.

Pauza de masa e intotdeauna intre 12h si 14h, iar in meseria de consultant iti poti lua ambele ore (ceea ce nu e teribil dar cum oricum seara nu poti pleca niciodata inainte de 19h, macar sa profiti de orele de la pranz...)
Cand se face ora 12h e ca la recreatia de la scoala, toata lumea se buluceste afara !! Unii se duc pe la magazine, altii la restaurant (care costa o caruta de bani mai ales langa Tour Eiffel unde lucrez eu), personal ma aranjez sa mananc in colturi mai ieftine (gen la cantina unei prietene).

Intors de la masa, este ora 14h.
-La ora 14h digeri
-La 14h15 te duci sa-ti iei o cafeluta
-La 14h30 iti intrebi colegii daca cred ca mai e deschis buticul unde se vand fructe. Va duceti in grup sa luati fructe
-La 14h45 puteti reincepe munca
-la 15h procesul de tranzit e in toi deci te duci la toaleta
-la 15h15 rearanjezi niste dosare, dupa culori
-La 15h30 ai o revelatie ca aranjamentul dupa culori nu e deloc practic si trebuie sa le reorganizezi
-la 16h este vremea unei mici pauze de cafea (doar e ora de gustare)
-la 16h30 iti intrebi colegii ce parere au despre Autolib, noile masini electrice puse la dispozitie de primaria Parisului. Intrati intr-o dezbatere despre lipsa locurilor de parcare si despre boii de la primarie si concludeti de comun acord (la ora 17h) ca Autolibul e o porcarie pe care n-o folosesc decat cei care nu stiu sa conduca si si-au luat permisul cu pile
-pe la ora 17h30 incepi sa calculezi cat a mai ramas din ziua de munca si cum poti face sa omori timpul
-la 17h35 intri pe 9GAG si te uiti la poze cu pisici care vorbesc, canta sau fac conspiratii mondiale. Te distrezi. Suferi ca nu poti rade in voie.
-la 18h te deconectezi de 9GAG cu creierii spalati si te simti totusi vinovat ca nu te-ai prea omorit cu munca
-la 18h01 nu te mai simti vinovat spunandu-ti ca firma are suficienti bani si te exploateaza oricum ca pe vite
-la 18h02 ti-amintesti ca e criza si somaj endemic deci ar fi cazul sa lucrezi putin
-la 18h05 iti spui ca poate destinul a decis ca n-ar mai trebui sa faci nimic pentru tot restul zilei, si cine esti tu sa lupti cu DESTINUL ? Un fir de praf…mai bine l-ai asculta !
-la ora 18h10 te anunta seful ca ai sedinta. Te bucuri ca va fi niste timp de omorat cat vei putea visa cu ochii deschisi la o insula pustie
-la ora 19h30 se termina sedinta
-te gandesti ce dracu sa faci in ultima jumate de ora ramasa. Reflectezi la conditia ta si realizezi ca esti un muncitor chinez mai bine platit. Reflectezi la evolutie si concluzionezi ca era mai bine in starea naturala cand desi erai mancat de fiare barem puteai face putin sport cu alergatul/ vanatoarea si n-aveai atata celulita.
-pe la 19h35 incepe o panda generala sa vedem care sparge gheata si pleaca primul. Nimeni nu indrazneste desi nici unul nu mai face nimic cam de aproximativ doua ore…dar e prost vazut de directie sa pleci primul.
La 19h40 ii dai dracu pe toti colegii ca-s niste lasi si nu indraznesc sa plece o data ca sa poti in fine pleca si tu !
-La ora 20h pleci resemnat acasa (primul !). Un coleg face o gluma spunandu-ti ‘Ti-ai luat dupa-amiaza libera ?’. Ai un flash de imagine cu el ciopartit in bucati si plin de sange si adunat in saci de rafie.
-Pleci acasa. Te gandesti cu groaza ca e abia luni.



2 comentarii:

  1. Servus Dana si mersi pentru descrierile antropologice pe care ni le faci asupra "francezului".
    Specia pe care o descrii tu, ca sa fim mai precisi, e cea a parizianului si are multe particularitati pe care francezul de provincie nu le are. Eu imi petrec viata de 10 ani in Franta provicialilor si din pacate as avea lucruri mult mai putin distractive de narat.

    Insa, nu ca sa repar onoarea "du travailleur français", francezul mai si lucreaza, si inca cu mare spor, ca poate sa termine in 35 de ore pe saptamana, ceea ce munitorul roman termina intr-luna. si asta doar din cauza de oraganizare deficitara in a noastra mandra patrie.
    Abia astept noile tale postari.
    Bisous de Normandie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, ai dreptate, draga cititorule.
    Parizienii sunt o specie aparte intr-adevar!
    Multumesc ca ma urmaresti!

    RăspundețiȘtergere