marți, 12 iunie 2012

Elogiul cafelei

Mmm, cafeaua...

Personal sunt dependenta de acest lichid magic. Nu pot functiona daca nu-mi curge niste cafea prin vene. Nu-mi pot imagina o discutie infocata sau ceva dulce fara cafea. Sau chiar facutul de ceva productiv.

Cafeaua are un ceva excitant pe care ceaiul nu-l are.
Adica sunt de acord sa bei si ceai, la un cerc de lectura de exemplu, sau la un atelier de brodat. Dar pentru activitati realiste trebuie cafea. Adica sa fim seriosi, majoritatea proiectelor marete in lume s-au realizat datorita cafelei. Chiar credeti ca Gustave Eiffel a imaginat asa o constructie in timpul zilei la ceiut ?...Puterea creierului omenesc este direct proportionala cu cantitatea de cafea din sistemul lui.

Plus ritualul, mirosul, sunetul cestii, clinchetul linguritei, dezamagirea de cand e terminata…cum poate cineva trai fara asta ?

O persoana care face cafea buna poate spune ca are deja un talent. Mi s-ar parea sincer o replica buna de agatat, la mine ar fi tinut!

Strutztul nu bea cafea. Ceea ce mi se pare foarte dubios. Toti adultii care traiesc fara cafea mi se par dubiosi. 
Scuza lui e ca ii provoaca diaree. Ei si ?! Ce NU-ti provoaca diaree in zilele noastre ? Viata insasi iti provoaca diaree ! Traiesti cu asta !

Mai sunt si cei care beau cafea fara cofeina. De ce ?! E ca si cand l-ai saruta pe frati-tu.

Sau cei care te-ntreaba « cu zahar ? » (de ce-as bea cafea cu zahar ?! Mai bine mananc o prajitura cu cafea in cazul asta !) sau « neagra ? » (de ce, exista si-n alte culori ?)

Dave Berry a sintetizat foarte bine dependenta de cafea si amatorismul cu care trateaza Starbucks gravitatea problemei: “ Dupa mine, este inuman sa fortezi oameni care au o reala nevoie medicala de cafeina sa astepte la coada dupa oameni care trateaza cafeaua ca pe o activitate recreationala. Sunt sigur ca dependentii de heroina care se duc sa-si cumpere doza zilnica nu tolereaza sa astepte la rand dupa niste  diletanti care comanda o biluta cu frisca si betigase de scortisoara.”

Are dreptate. Plus, gandidti-va cate sute de copii s-or fi nascut in urma invitatiei « Urci la o cafea ? »…cine stie de cate genii ar fi fost lipsita omenirea daca nu exista cafeaua !!



In Franta exista la machine à café . Diverse marimi si culori care mai de care mai avangardiste, insa cafeaua asta nu ma da pe spate. Deja ca-i prea putina, o dai pe gat dintr-o miscare. Si ii lipseste ritualul, apesi pe un buton si gata cescuta. Nici degetele nu-ti miros a cafea, nici aragazul n-are urme, nu m-as mira ca in curand sa te trezesti ca n-ai nici pete maro pe dinti ! O porcarie ce mai !

Insa francezii adora sa-ti propuna un p’ti café. Adica ei stiu dinainte ca e « petit », cum ar putea fi mare si generoasa ? Doar n-o sa pleci satisfacut ! Francezi deh, oameni cu simt estetic dezvoltat, trebuia musai sa fie cafeaua mica.

Intr-una din zile o sa cer un p’ti café bien gros ! (o galetusa n-aveti ?)


Pana acum ma duceam la un anume coafor pentru ca-mi serveau cafea buna si multa. O data au omis sa ma intrebe  daca doresc (oi fi aratat odihnita) asa am schimbat coaforul. Nu taica, prefer tunsa cu ciobul decat sa citesc reviste feministe cu staniol in cap pe creierul gol. Barem cu cafeluta in fata am aerul interesant chit ca citesc 'Cum sa-l seduci in 10 miscari'.

Gata va las, ma duc sa-mi fac o cafea ! Intr-o ceasca de ceai se-ntelege !
Va pun un cantecel frantuzesc despre tema noastra! Pentru cei care pricep cuvintele va fi foarte amuzant!






2 comentarii: