miercuri, 27 iunie 2012

Vara. Doua perspective: Bucuresti si Paris

Dintr-o privire naiva, vara bucuresteana pare extraordinara. Cerul este albastru azuriu, fara nori, soarele raspandeste voiosie, familii vesele se plimba in parc, se vand inghetate la fiecare colt de strada. Biciclistii fredoneaza Connect-R zambitori. Nu se mai aude nimic de criza, catastrofele au fost amanate pana la toamna. Micii si berea curg prin sangele Romaniei intreagi.

Toate astea desigur, daca NU AR FI arsita !

In cateva minute afara corpul ti se transforma intr-o bucata de jambon lejer expirata, scaldata in transpiratie. Creierul si-a facut datoria, s-a debransat singur si incearca sa se ventileze. Sandalele se infunda in asfalutul topit. Iar daca iti surprinzi cumva din greseala  imaginea reflectata in vreo vitrina, ai sa constati ca arati a rosie rascoapta cu par.

Minutele, orele, saptamanile trec pe nesimtite in indolenta vascoasa de-afara. Pierzi notiunea timpului si a litrilor de lichide (sau pepene!) ingerate.

Cei obligati sa ramana la birou se confrunta cu problema aerul conditionat, frustrarea suprema…bolnavi deja de sinuzita/ otita/ muci, viseaza la palton sub luminile neiertatoare ale neoanelor.


Vara la Paris in schimb, e o placere. Vorba lui Oscar Wilde : ‘Iarna cea mai friguroasa pe care-am petrecut-o vreodata a fost intr-o vara la Paris…’

Stii ca e vara doar pentru ca scrie pe ea (calendarul insista ca e iunie). Altfel ai putea sincer crede ca e sfarsit de noiembrie : nor, frig si ploaie.

In iulie intrezaresti o speranta in tine : e iulie ! Poate va da cu soare !!  Niet.

In august, cand te agati de ultimele iluzii, doamna de la meteo te anunta nonsalant (zici ca are actiuni la frig !!) ca se apropie (perfid !) un « front de presiune din Nord » si toate sperantele pamantesti se dovedesc a fi desarte... Desigur injuri de mama asa zisa incalzire climatica si pe toti cei care mai cred in ea ! Ai vrea si tu s-o vezi, UNDE e ??

Deja aici nu mai cumpara nimeni rochite de vara, colectia Zara primavara-vara e neatinsa de francezi si  luata cu asalt de turisti din zone mai calde.



Exista o teorie lansata de un specialista in catastrofe, Velikovsky, care zice ca pe vremuri axa pamantului era verticala si peste tot pe glob domneau aceleasi temperaturi tropicale. Dinozaurii si oamenii laolalta o ardeau pe sub palmieri.
 Dar -vai!- un trasnet a pus capat acestei stari paradisiace si de-atunci unii au crapat si altii (mai rau!) isi petrec viata sub ploaie zilnica...

Acum, eu vin si spun : cu tehnologia de azi, sigur se poate reface un trasnet dinala, de ce nu se unesc cetatenii tarilor friguroase, punem mana de la mana toti, si haide dreacu sa facem cald in Europa !





2 comentarii:

  1. Nu stiu cum mai e vremea la Paris, dar te cred pe cuvant.
    Cand am fost noi acolo am prins o caldura de parca eram in Sahara. Pe la sfarsitul lui august sa tot fi fost.
    Bag sama ca am luat-o cu noi in Romania, ca aici e un zaduf de nu ne vedem...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie in Spania imi lipseste zapada din Romania, la Madrid am vazut doar vreo 20 de fulgisori iarna trecuta :(
    Simona

    RăspundețiȘtergere