marți, 9 octombrie 2012

Tembelizorul la francezi


O sa va vorbesc astazi despre francezi si ce ne ‘da’ la televizor.

Pai basically, ai 3 tipuri de programe : emisiuni cu si despre libertinaj (subiectul favorit al francezilor), emisiuni despre crime (cum a facut-o, ce-a simtit familia victimei si mai ales, saraca sotia criminalului !!- dezvolt imediat) si emisiunile despre bucatarie (alta obsesie frantuzesca)

Cu emisiunile de bucatarie nu e nimic de facut misto, sunt extrem de bune si foarte serios facute. Mai ales ‘Top Chef’ (a nu se confunda cu ‘Master Chef’ care e mult mai slaba), cu bucatari de o stea Michelin judecati de top chefs 3 stele Michelin (maximum de rafinament) si au tot felul de probe extrem de complicate (sa gateasca intr-un tren, sau pe un vapor, si pastrand nivelul de rafinament). Castigatorul de la editia trecuta a fost atat de coplesit de atentie ca se fac rezervari in restaurantul lui de cu un an inainte. Insa cum are atata succes, emisiunea asta nu e decat o data pe an si tine vreo doua luni…sa nu cumva sa fie publicul fericit!

Emisiunile despre libertinaj sunt cam in fiecare seara. Nu cred ca ati vazut atata nebunie umana de cand sunteti, noi ramanem blocati pe posturile alea cu gurile cascate, desi suntem obisnuiti déjà.

Un exemplu tip : doi tineri, el si ea (pe la 40 de ani, a doua tinerete deci), care sunt impreuna din liceu (asta ne spune noua ca li s-a cam luat de vreo 10 ani déjà ;) si si-au dat seama ca secretul unei relatii longevive e sa condimenteze totul cu mersul in cluburi échangiste. Unde fac tot felul de nabadai (in principiu schimbi partnerul si sotia ta e facuta posta). Si ne spune tot emisiunea ca doi francezi din 5 au mers déjà la cluburi échangiste si procentul e in crestere !

Apoi o alta mare moda : cougars. Femeile de o anumita varsta (peste 50) care se culca cu tineri de 23. Pur si simplu oribil, dar la cum ni le prezinta (ca pe o chestie perfect naturala) am impresia ca societatea franceza aproape incurajeaza tipul asta de perversiune (da, stiu, Roma antica, etc. dar sa vezi o babatie cu mustata si cur cazut alergand dupa un biet tinerel ametit…care culmea, e interesat !!)

A doua categorie de personaje sunt femeile bi. E plin de ele. Cum dreacu de peste noapte s-au descoperit toate BI ? Pe mine una ma depaseste, adica ori una ori alta. De ce sa te lacomesti?... Dar sa trecem…
Mai sunt femeile BI care ii roaga frumos pe sotii lor sa le inteleaga si sa traiasca « aventura » cu ele…iar ei se sacrifica sa se culce cu ele si alte femei…saracii!

Toate aceste personaje au desigur copii ! Si adesea nu doar unul, pentru ca umanitatea are nevoie de progeniturile lor, asta e clar !!

Intr-o zi la servici am zis tare ca e incredibil cat sunt francezii de libertini (m-am abtinut sa spun perversi ca sa nu par rigida) si cum, comme par hasard, cuvinte gen ’french kiss’, ‘ménage à trois’, ‘échangisme’, ‘libértinage’ etc. toate ne vin din limba franceza. Desigur colegii au fost foarte iritati ca imi permit sa judec si sa zic ceva rau de marea natiune ! Dar nu e vina mea ca marii natiuni nu i se mai scoala cu chestii considerate normale de alte natiuni.

A treia categorie de emisiuni e cea care prezinta diverse crime. De fapt emisiunea se cheama « Tellement vrai » (Atat de adevarat) si ai in fiecare seara tot felul de freaks (ar trebui sa se cheme « Freak Show ») care de care mai reusiti. Acum cateva seri era cu sotiile de criminali. Si saracele de ele, cum s-or fi simtit ele ca sotul a omorit o tanara cu 47 de lovituri de cutit ? (cum numeri 47 de lovituri ?!). Si mai ales, ce-or sa faca ele acuma?...(ca criminalul, cert ii plac loviturile de cutit, de la 30 in sus, dar el aducea malaiul in casa!) Doamne fereste sa zica emisiunea ceva de victime, doar francezii sunt cu égalité la toata lumea.

Alta doamna era grefier si s-a indragostit de un inculpat si si-a lasat familia si s-a maritat cu ala. Care e dupa gratii pentru tot restul vietii. I-a inregistrat si vocea pe mesageria telefonului « Nu suntem acasa » zice el. Si cel care telefoneaza ar trebui sa zica « Si nici nu risti sa fii…sa incerc sa sun pe lumea cealalta ? »

Pffff…

Ce e amuzant e ca emisiunea se cheama « Tellement vrai » ! Nu e frate nimic « atat de adevarat » in aceste povesti ! Si daca n-am fi atat de fascinati de stupiditatea umana nici nu ne-am uita la ele, dar e mai presus de noi !

E un fel de « Happy Hour » a lui Maruta unde se diseaca suicide. Foarte « happy » momente , ce sa zic…




Ca sa conchid, in Franta intelegi din plin de ce se cheama « Tembelizor ». Doamne Fereste sa avem vreun canal gen « Discovery » sau ceva din care sa chiar inveti ceva. 

In schimb avem « Be black » cu muzica exclusiv neagra (ca doar francezii nu sunt rasisti!!). 
Si “La Chaine Parlementaire”, in caz ca nu te ia somnul nici cu un pumn de anti-depresive. 

A, avem si EuroNews dar in franceza !! Au tradus tot ametitii astia !! Daca le pui vreun film cu subtitrari iti spun ca pierd din film ca trebuie sa citeasca in acelasi timp (citat din strutz care nu e un cretin !)…

Ce sa zic, mi-am ales o tara de reusiti ! Dar bine barem ca pot sa rad de ea pe blog !



2 comentarii:

  1. ca privitor ocazional, pot spune ca-mi plac documentarele. sunt printre putinele ocazii in care stilul frantuzesc de despicare a firului in 14 ajuta la ceva.
    in rest emisiunile sunt foarte lejere. dupa o sapt-2 in Franta ma simt mult mai relaxata intelectual.
    nu ca cele din Romania ar exagera in vreo directie fina, insa aici am o grila mai avriate de programe, in timp ce francezul tipic nu gusta Nat geo Wild, Travel and Living sau altele pentru ca sunt engleza si el prefera cel in limba nativa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te descuraja, Dana...in Italia è la fel. La tv nu e nimic altceva decat "gossip", fotbal si...emisiuni de bucatarie.
    Iar cu subtitrarea/traducerea/dublarea filmelor, emisiunilor e jale...Doamne-fereste sa auda italianul ceva care nu e in italiana... Explicatia e aceeasi: pierzi filmul daca trebuie sa mai si citesti...unde mai pui ca poate ti s-ar si lipi un cuvant/fraza intr-o alta limba si ti-ai obisnui urechile cu altceva...din moment ce italienii nu sunt "facuti" pentru a vorbi limbi straine :-S :-S

    RăspundețiȘtergere