vineri, 12 aprilie 2013

Domnu' Fane si pistolul

Trebuie sa va mai povestesc din aventurile de la casa noua. Ca e de film cu prosti.
Ne-am dus ieri sa inchiriam pistol de zugraveala, ca sa vopseasca muncitorii peretii cu el (ca e mai simplu si mai rapid)
Bun, dupa multe aventuri ajungem la locul unde se inchiriaza utile.
Vad eu un aparat mare cu un furtun si-o butelie (cum imi explicase domnu' Fane ca ar trebui s-arate : « mare si c-o butelie in coada»).
Ii zic lui domnu’ Fane :
-Asta e pistolul ?
-Pfff, nu…asta e de lustruit parchetul.
Eu, pusa in fata propriei ignorante :
-Pai daca sunteti asa specialisti, o sa va descurcati sa vopsiti peretii cu ASTA ! 
Bun, radem-glumim, vine domnul « consilier » imbracat in salopeta (ca sa adauge credibilitate la consiliere), fara pic de simt al umorului dupa cum se vedea din ciocul taiat extrem de geometric (nu depasea neica nici un fir, nici un taitzel ramas prin el, nimic)
-Sa facem dosarul, zice.
Deci trebuie dosar. In care dosar trebuie inclusiv justificativ de domiciliu, sa stie adica ca nu locuiesti sub un pod si vrei pistol de vopsit peretii, ca adica nu vrei sa ciupesti din munca primariei, boule ce esti !
N-aveam cum sa justific ca nu stau sub un pod, insa aveam un extras de stare civila de dus la notar (ca facem contract de nunta prin care voi semna ca nu vad un chior din saracia strutztului, adica nici din nimicul lui de pianist nu capat nimic, in caz ca se mareste nimicul cu timpul).
Deci aveam aceasta hartie care a mers ca justificativ.
Mai departe dai un CEC de 800 de euro de garantie.
Ne-ntreaba omul cate zile vrem aparatul. Pai io stiu, vreo 4. Ce ziceti domnu’ Fane ? Bine, 4, e rotund.
Ok, 150 de euro pe zi, ne zice vanzatorul.
CAT ???!!!! Da ce frate-l cumpar ?! Sau cumpar dugheana, ca nu pricep ?
Asadar domnu’ Fane, pe care era sa-l trezim cu saruri asa de tare a fost socat cand a auzit pretul, si-a revizuit imediat pretentiile in scadere, si a decis ca o zi e suficient pentru ce aveau de facut.
Intreb eu cum e cu garantia. Adica ce vatamari ar trebui sa aducem sculei ca sa ne ia din aia 800 de euro. Consilierul nu prea stia ce sa zica, asa ca i-am sugerat eu : « De exemplu daca l-am aduce in mai multe bucati decat l-am luat ? »…Da, aia da, prefera cu bucatile pe care le are déjà.
Ok. Se pare ca uneori exista si-o clauza de zgomot (in conditiile de utilizare, alea de nu le poti citi daca esti miop), daca ar face un zgomot « mai aparte » ne-ar opri din bani, dar acum nu se aplica. Asa ca am conchis ca daca am aduce aparatul inapoi si acesta ar latra, nu ne-ar pastra din garantie oricum.
Dupa asta, trebuia sa ne faca un test al sculei.
Asa ca ne-am dus toti 4 (eu, strutztul, domnu’ Fane si Sorin- un fel de Vineri al lui domnu’ Fane) intr-o curticica interioara unde urma sa aiba loc testul. Ne-am asezat noi in semicerc ca la spectacol, ziceai ca vrem sa vedem artificiile si il asteptam pe domnul cu cioc.
La un moment dat a venit un alt domn in salopeta si ne-a intrebat la ce ne zgaim asa in gol ca naucii, ce-asteptam. I-am raspuns ca asteptam spectacolul cu pistolul, si ca la cati bani o sa dam, speram sa se si dezbrace careva sau macar un mic dans!
Spectacolul a durat cam o secunda jumate si n-a fost nimic de capul lui. Ne-am fi cerut si banii inapoi.
Strutztul insa era foarte mirat de reactia lui domnu’ Fane privind pretul pistolului de inchirat.
Asa ca m-a pus sa-i intreb cum fac ei in Romania, de unde gasesc pistol de vopsit, si cat ii costa. Raspunsul a fost atat de candid si de romanesc ca vi-l citez exact pe domnu' Fane:
« Pai nene in Romanica, stii pe cineva…un var, o cunostinta, o aia…cineva tre ‘ sa aibe un pistol ! »…asadar COMBINATIILE te salveaza de dat bani in Romanica, asta e problema Frantei : n-ai combinatii, nu stii pe nimeni, n-ai veri destui si in general esti un papagal care trebuie sa deschida portofelul la orice cheltuiala.
A, si pe drumul de intoarcere am aflat si ca prenumele celor doi muncitori nu-s cele pe care le stiam noi : pe domnu’ Fane il cheama - tineti-va bine !- IAMANDI. Acesta era numele lu’ nasu’ si mama domnului Fane a vrut sa-i faca o placere nasului, insa la toti li s-a parut ciudat si greu de pronuntat, asa ca dintotdeauna i-au zis Fane.
Iar pe Sorin il cheama Alexandru. La fel, de mic i-au zis parintii Sorin si toata lumea ii zice Sorin, si el uita ca-l cheama Alexandru. Ce legatura o avea Sorin cu Alexandru? Si oare aceste doua identitati i-au format caracterul...raspunsul la toate aceste intrebari si dileme intr-un episod viitor.
Deci Fane si Sorin sunt numele lor de scena, sunt incognito cum ar veni J
Cam atat pentru azi : sa stiti ca actualemente avem bucataria in sufrageria si sufrageria in curte, caram moloz cu Twingo (in fine si-a gasit vocatia si putem justifica jegul din ea cumva !) iar noi vom fi in week-end la magazine de gresie, faianta si parchet. Daca ne cautati.

2 comentarii:

  1. Esti teribila! Bravo! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnii muncitori sunt olteni ? :) Ca acolo e obiceiul sa te cheme Ion si sa te strige Gheorghe.

    RăspundețiȘtergere