joi, 2 iunie 2011

Din bolile nationale ale francezilor

Pana sa ajung in Franta credeam naiv ca sedintele (les reunions) se fac in scopul de a produce decizii sau a face sa avanseze lucrurile.

In Franta oamenii sufera de o boala nationala care se cheama ‘reunionita’= boala de a face reuniuni care nu duc la nimic, scopul intalnirii fiind ca seful sa se asculte pe el insusi (si daca e chiar musai si pe ceilalti…)

Reuniunile au o anumita durata prevazuta : de exemplu doua ore. Chiar daca problema s-ar putea rezolva in 5 minute, reuniunea va dura cele doua ore impuse cu mult bla-bla fara rost si care nu face sa avanseaze nimic. 
De exemplu sa zicem ca tema reuniunii e adoptarea bugetului pe anul in curs, prezinta unul investitiile, unul taxele, se face o idee despre buget (care ar putea fi adoptata !) insa nu, se va discuta apoi filosofic despre etimologia cuvantului ‘buget’, cine a fost primul francez care s-a gandit la buget (trebuie musai sa fie un francez !), de ce finalul ‘get’ si nu ‘got’, etc. 

Daca cumva printr-o minune reuniunea se termina mai repede decat prevazut, se va face o alta reuniune pt a se discuta daca decizia luata la prima reuniune era cea mai buna.

In Franta, pana se ia o decizie, ori problema s-a rezolvat singura ori nu mai e de actualitate. Mai bine, decat sa iei decizii pripite !!

In definitiv mie imi place reunionita pentru ca stiu ca lunea intre 9h30 si 12h e timp de somnic cu ochii deschisi. Sigur,  trebuie sa ascult un discurs sforaitor al unuia care n-are nici macar harul oratoriei si pt el Aristotel era portar la un F.C quelque chose, dar e timp bun pentru alergatul mintii aiurea.
Cred ca si sefilor le place, au ei impresia ca au fixat obiective (care obiective nu se pot atinge niciodata !)

Ma amuza reuniunea anuala cu seful, reuniune la care trebuie sa spui ce-ai invatat in anul care-a trecut iar seful iti spune ce crede despre tine. Gasesc ca este maximul de ipocrizie si partile se forteaza sa gaseasca complimente si defecte pentru companie, n-ar zice nimeni adevarul : ‘sunteti niste porci zgarciti care ma platiti un rahat si ma exploatati 10 ore pe zi’…in loc de asta zici ‘Compania voastra m-a invatat tot ce stiu…’

De partea lui seful iti va spune : ‘ai evoluat foarte bine gratie companiei noastre’…in loc de ‘fraestene erai vanzator la GAP daca nu-ti dadeam noi sansa sa fii sclav la noi in companie sa ne ingrasi conturile’

De fiecare data ma screm sa gasesc adjective de pus in prezentarea aia…ar fi super sa se inventeze o brosurica cu adjective gata facute pentru angajatii din lumea intreaga ! In felul asta ar fi simplu : ‘domne suntem de acord ca ne mintim reciproc –vezi pagina 32 din brosurica !- dar barem o punem de-o mica reuniune de ne mai odihnim si noi un pic !’



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu