luni, 30 mai 2011

Atitudinea bio si I-phone-ul


 Am citit recent undeva ca ceea ce a egalizat perfect omenirea este denimul, blugii. Toata lumea are cel putin o pereche de blugi. Se pare ca socialismul, daca s-ar fi gandit la asta, ar fi reusit dintr-o lovitura sa egalizeze omenirea fara forta.

Ei bine in afara de blugi, am impresia ca in cazul francezilor ar mai fi doua elemente egalizante si spalatoare de creieri: atitudinea bio si Iphone-ul.

Francezii sunt obsedati de aceste doua lucruri, toata lumea mananca si cumpara produse bio si detine un Iphone. Ai, n-ai bani, daca vrei sa existi ca membru al societatii trebuie sa fii ‘bio’ si sa ai Iphone. Sa fi stiut el Jobs ca francezii sunt niste oi rârâite, cred ca incepea prin a-si lansa produsele direct pe malul Senei!

Mie mi se pare ca si cei cu atitudinea bio si cei cu Iphone sunt un fel de sectanti. Pentru ca nu e suficient ca ei mananca bio si au telefon smecher, nu, trebuie musai sa faca acte de prozelitism, sa-ti spuna ca daca tu nu mananci Bio si n-ai Iphone esti anacronic si faci pe rebelul!! (si in general esti un mic loser!)

Ei bine, eu am chef sa ma rebelez si sa nu mananc bio (care costa de 5 ori mai mult decat restul alimentelor si nu emite nici o hartie prin care mi se dovedeste ca produsul chiar n-a fost atins de chimicale). Atitudinea bio mi se pare o tzeapa mai ceva ca Euromilionul! E un fel de: ‘Gicule, ia tu acilea rosiile astea, sunt bio, crede-ma pe cuvant. 15 € suta de grame’ iar omul, hipnotizat, le ia! Cred ca daca le-ar zice vanzatorul-guru ca trebuie sa dea si a 5-a parte de salariu luna de luna ca el sa poata face agricultura sanatoasa, ametitii astia ar da!!

Ei uite sunt dispusa sa fac un pariu. Incepand de acum, masuram: eu care nu mananc bio si cei care mananca bio, as vrea sa vad care traieste mai mult si mai sanatos, ne vedem in 50 de ani, cine vine la intalnire viu a castigat! Iar miza: sa recunoasca adeptii bio ca sunt niste sectanti de première!

Iphone-ul acum: in Franta 9 din 10 oameni au un Iphone, de zici ca li s-a dat gratis la metrou! Desigur nu mai vorbesc nici intre ei la masa, am sesizat ca toata lumea e preocupata cu joaca si butonatul pe Iphone (si asta la orice varste!). Sectanti!

Iphone-ul e un telefon scump care vine cu un abonament scump: 50 de € pe luna pentru capriciul asta. Insa putin conteaza, francezul prefera sa-l pastreze si daca ramane somer! E cu totul altceva cand o suni pe bunica-ta de pe Iphone si-i spui: “Mamaie, diseara vreau mancare de gutui’, fata de cand ii dai un bip de pe alcatel (ca la ala n-ai luat abonament, erai pe cartela, la Iphone ai facut un efort ca deh, te vede lumea!)

Cred ca la inceput Iphone-ul era un obiect care indica statutul social (recte pui de bogatas), insa acum are atat de multa lume, incat eu care am un Nokia caramida par mai interesanta: ‘si cum merge, nu e digital?!?! Si cum reusesti??’…(ma screm putin!). 
Oamenii ma privesc ciudat si nu pricep de ce nu am si eu Iphone, cu siguranta de zgarcita!! (nu, pur si simplu consider ca telefonul serveste la a vorbi la el. Revolutionar ca opinie, nu?!)
Ca sa nu mai zic cat sunt de nepoliticosi membrii acestei secte, nu se uita nimeni la tine cand le vorbesti, sunt cu ochii in telefon…iar in autobuz ii vezi atarnandu-le cabluri din urechi, nas, camasa si cine stie ce alte orificii si desigur vizioneaza filme sau discuta tare cat sa streseze pe toti ne-sectantii dimprejur. De altfel asta cu racnitul la telefon cand esti inconjurat de lume mi se pare una din cele mai mari impoliteturi ale vremurilor moderne, de ce trebuie eu sa stiu daca a pregatit Emily cina si daca se poate vedea sub arcul de triumf cu zanatecul de Pierre? Sa se vada unde-or stii dar sa se anunte dimineata prin biletele pe frigider! (ca e mai romantic, uite cum ma gandesc la binele cuplului lor…)

Eu cred ca daca s-ar face o lege care ar confisca toate Iphone-urile din Paris ai vedea oameni atarnati pe garduri, cu mainile balanganindu-se (ca n-ar mai stii ce sa faca cu ele) trasi la fata si incercanati de disperare ca li s-a furat Zeul. Iar Emily l-ar astepta pe Pierre sub arcul de triumf ca o tuta ca Pierre ar fi deja la bere cu baietii ca ar stii ca n-are Emily cum sa dea de el.

Desigur toti acesti sectanti mananca altfel bio, ca statul cu capul in telefon si calculator e perfect sanatos! Pff, ce prostii spun si eu: doar e common knowledge ca Iphone-ul nu a fost crescut cu pesticide!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu